WordPress Caching

Onze shared webhosting accounts zijn de perfecte oplossing voor het overgrote merendeel van alle websites, maar sommige sites horen soms niet thuis in een shared omgeving.
Zo zijn er bijvoorbeeld webmasters met een WordPress blog die dagelijks enkele duizenden bezoekers verwelkomen. Aangezien WordPress standaard niet aan caching doet kunnen zulke blogs op regelmatige basis een hoge server load veroorzaken waardoor de hele server onstabiel kan worden.

Het laatste wat we willen is dat een server hierdoor volledig vastloopt of crasht waardoor ook websites van andere klanten op deze server in de problemen zouden komen.
Dit kan allemaal voorkomen worden door gebruik te maken van een WordPress cache plugin.

Wat is caching?
Wikipedia beschrijft caching als “het opslaan van veelgebruikte data op een sneller medium om sneller toegang tot deze data te hebben”.

Telkens je je blog bezoekt start WordPress een heel proces om alles op te bouwen. Eerst komt PHP, dan worden de verschillende queries naar je MySQL database uitgevoerd en ten slotte wordt alles in een HTML formaat gegoten dat dan via je browser wordt weergegeven. Op sommige blogs gebeurt dit gemiddeld wel 20 tot 200 maal per pagina! Je kan je dus voorstellen dat een blog met enkele duizenden bezoekers per dag een serieuze impact heeft op MySQL gebruik. WordPress wordt soms bekritiseerd als “traag” maar dit kan enorm verbeterd worden door gebruik te maken van caching.

Als we caching voor WordPress inschakelen zal enkel de allereerste blog bezoeker het hele “bouwproces” starten. De cache plugin zal nadien de data opslaan en direct het eindresultaat weergeven aan de volgende bezoekers van het blog. Hierdoor wordt WordPress niet alleen sneller geladen maar ook de load op de server zal een heel stuk verminderen.

Wat zijn vandaag de beste WordPress cache plugins?
Op dit moment zijn er veel gratis WordPress cache plugins beschikbaar. Sommige zijn beter dan andere, dus hier is onze persoonlijke top 5:

#1 Hyper Cache
#2 W3 Total Cache
#3 WP Super Cache
#4 WP Cache
#5 DB Cache Reloaded

Installeer dus één van deze plugins op je WordPress blog en je zal het verschil duidelijk merken!

Veel succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>