Bedrog met domeinnamen: Global Netsource Ltd

Brussel, mei 2011 – De FOD Economie waarschuwt alle beroepsmensen voor een vorm van bedrog met domeinnamen door de onderneming “Global Netsource Ltd”. De eerste goede reflex: niet betalen en aandachtig de kleine lettertjes lezen.

In 10 dagen tijd heeft de Algemene Directie Controle en Bemiddeling van de FOD Economie 23 meldingen ontvangen.

Het is dus uitkijken geblazen, want op korte tijd zijn al verschillende ondernemingen het slachtoffer geworden van dit bedrog!

Hoe gaan ze te werk:
U ontvangt een factuur om domeinnamen te kopen die erg op die van u gelijken, maar met andere extensies. Wanneer u bijvoorbeeld de domeinnaam economie.be gebruikt, stelt men u voor om de volgende domeinnamen te kopen: economie.net, economie.biz, enz. Men beweert dat die anders wel eens door anderen gekocht zouden kunnen worden, die zo de naam van uw firma zouden kunnen schaden.

Op die factuur staat de vermelding “rappel”, of in het Engels “reminder”. Dat zet u er meestal toe aan zo vlug mogelijk te betalen, zonder dat u de tijd neemt die factuur na te kijken. Voor de aangeboden domeinnamen worden woekertarieven gehanteerd (in dit geval: 259 euro voor 1 jaar), en niets garandeert u dat u uiteindelijk werkelijk over die extensies zult beschikken voor die periode. Voor alle duidelijkheid het bedrijf “Global Netsource Ltdlevert geen enkele dienst.

De juiste reflexen:
Analyseer alle vermeldingen op de factuur, in het bijzonder de kleine lettertjes. Door die te lezen kunt u vaststellen dat het gaat om een offerte, en niet om een betalingsherinnering voor een onbetaalde factuur. U bent dus niet gebonden door een contract en bent dus ook niet verplicht die factuur te betalen.

Voor meer informatie:
U vindt meer informatie over bedrog met domeinnamen en beroepsgidsen op de website http://economie.fgov.be in de rubriek “Consumentenbedrog” onder “Ondernemingen en zelfstandigen”.

FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie
Chantal DE PAUW – Woordvoerster
Adres: City Atrium, Vooruitgangstraat 50 te 1210 Brussel
Tel.: 02 277 76 64 / E-mail: chantal.depauw@economie.fgov.be
http://economie.fgov.be

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>